This website uses cookies to enhance your experience.

Veiligheid & zichtbaarheidOm een veilige werkomgeving te creëren en het risico van botsingen te verminderen heeft het Official Journal van de Europese Unie de norm EN ISO 20471:2013 gepubliceerd. De norm specificeert de vereisten voor kleding die de aanwezigheid van de gebruiker visueel kenbaar kan maken. Er zijn prestatievereisten voor zowel kleur als retroreflexie, maar ook voor het minimum oppervlak en de plaats van de fluorescerende en reflecterende materialen.
Drie klasses

EN ISO 20471:2013 omvat drie verschillende klassen waarbij klasse 3 de hoogste zichtbaarheid heeft. Voor elke klasse wordt in de norm aangegeven waar en hoeveel fluorescerend, reflecterend en contrasterend materiaal moet worden gebruikt. Geen van de fluorescerende en reflecterende materialen kan de andere vervangen bij het berekenen van het oppervlak omdat hun doel verschilt.
Klasse 1: het totale fluorescerende gebied moet ten minste uit 0,14 m2 en 0,10 m2 reflecterend materiaal bestaan. Klasse 2: het totale fluorescerende gebied moet ten minste uit 0,5 m² en 0,13 m² reflecterend materiaal bestaan. Klasse 3: het totale fluorescerende gebied moet ten minste uit 0,8 m² en 0,2 m² reflecterend materiaal bestaan.

Betekent klasse 1 + klasse 2 = klasse 3?

Kledingstukken kun je soms combineren om de zichtbaarheid en klasse te verhogen. Maar het is niet altijd zo dat 1 + 2 samen 3 is. Het hangt allemaal samen met de grootte van de fluoriserende en reflecterende gedeeltes op de kledingstukken.

Advies en onderhoud van je High-Vis werkkleding

1.Het allerbelangrijkste is om te checken of je high-visibility kleding aan de ISO normen voldoen.
  1. Draag je high-vis kleding altijd gesloten, zodat je maximale bescherming en zichtbaarheid hebt.
  2. De vuistregel is dat hoe viezer een high-vis kledingstuk wordt, des te slechter is de effectiviteit. Zorg er daarom voor dat je de kleding regelmatig wast. Was de kleding binnenstebuiten om de reflectie te beschermen en volg altijd de wasinstructies in het label.
  3. Pas de kleding niet aan en verwijder geen reflecterende of fluoriserende delen.


Loading
Loading